безбожен


безбожен
1. godless, ungodly, unholy, impious; atheistic
2. outrageous, shameless; wicked, cruel
(за експлоатация) ruthless
(за клевета) base, shameless
(за цени) outrageous, prohibitive, stiff
безбожен човек a cruel person
* * *
безбо̀жен,
прил., -на, -но, -ни 1. godless, ungodly, unholy, impious; atheistic;
2. outrageous, shameless; wicked, cruel; (за експлоатация) ruthless; (за клевета) base, shameless; (за цени) outrageous, exorbitant, prohibitive, stiff.
* * *
godless; outrageous: безбожен price - безбожна цена; ungodly (и прен.)
* * *
1. (за експлоатация) ruthless 2. (за клевета) base, shameless 3. (за цени) outrageous, prohibitive, stiff 4. godless, ungodly, unholy, impious;atheistic 5. outrageous, shameless;wicked, cruel 6. БЕЗБОЖЕН човек a cruel person

Български-английски речник. 2013.

Look at other dictionaries:

 • безбожен — прил. възмутителен, позорен, срамен, скандален, безобразен, нечуван прил. нерелигиозен, невярващ, безверен …   Български синонимен речник

 • Ильин, Иван Александрович — В Википедии есть статьи о других людях с такой фамилией, см. Ильин. В Википедии есть статьи о других людях с именем Иван Ильин. Ильин Иван Александрович …   Википедия

 • И. А. Ильин — Ильин Иван Александрович Дата рождения: 16 (28) марта 1883 Место рождения: Москва, Российская империя Дата смерти …   Википедия

 • Иван Александрович Ильин — Ильин Иван Александрович Дата рождения: 16 (28) марта 1883 Место рождения: Москва, Российская империя Дата смерти …   Википедия

 • Ильин, И. А. — Ильин Иван Александрович Дата рождения: 16 (28) марта 1883 Место рождения: Москва, Российская империя Дата смерти …   Википедия

 • Ильин И. — Ильин Иван Александрович Дата рождения: 16 (28) марта 1883 Место рождения: Москва, Российская империя Дата смерти …   Википедия

 • Ильин И. А. — Ильин Иван Александрович Дата рождения: 16 (28) марта 1883 Место рождения: Москва, Российская империя Дата смерти …   Википедия

 • Ильин Иван Александрович — Дата рождения: 16 (28) марта 1883 Место рождения: Москва, Российская империя Дата смерти …   Википедия

 • антихрист — (грч anti Christos) 1. според учењето на христијанската религија главниот и последен непријател на Христос, што ке се појави пред второто Христово доаѓање, 2. непријател на христијанството, 3. фиг безбожен човек …   Macedonian dictionary

 • атеизам — (грч atheos безбожен) безбожност безбожништво, негирање на постоењето на Бог и на натприродната сила, откажување од сите религиозни верувања …   Macedonian dictionary

 • профан — (лат. profanus) 1. совршено непосветен, неупатен во нешто, невешт во некое подрачје 2. световен, што не е свет, што не е црковен 3. обичен, прост, вулгарен 4. безбожен, пагански, богохулен …   Macedonian dictionary


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.